Şişli’de uygulanan katılımcı bütçe Benim BÜTÇEM çalışmasının mahalle toplantıları devam ediyor. Gülbahar ve Mecidiyeköy mahallelerini kapsayan toplantı 9 Ağustos, Salı günü Muhtar Sokak’ta gerçekleşti.
Selamlamalardan sonra Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, “Bugün neden buradayız? Dünyada örnekleri olan, katılımcılığı sağlayan ve belediyeyi birlikte yönetmenin bir modeli olan katılımcı bütçe için buradayız. Şişli’de katılımcı bütçenin adı Benim BÜTÇEM. Geçen yıl sizden aldığımız taleplerin ne kadarını bu zamana kadar yapmışız, bundan sonra neyi yapacağız, bunları anlatacağız. Benim gerçekleşmesini istediğim tek bir hayalim var: Belediyeyi birlikte yönetmek. Size bu nedenle gelin katılın, eleştirinizi de önerinizi de sunun, eksiklerimizi birlikte tamamlayalım diyorum” dedi.
Keskin’in konuşması ve sunumların ardından toplantıya katılan mahalle sakinleri istek, öneri ve beklentilerini anlattı. Keriman hanım, şunları söyledi: “Ben Şişli’de yaklaşık yirmi yılda şunu gözlemledim: Engellilerin yaşamına dokunmaya çalışan bir yönetim olmadı şimdiye kadar. Bu ülkede dışarı çıktığımda o kadar zorluk yaşıyorum ki ulaşım zor, her şey zor. Otobüse binemiyorum, taksiye binemiyorum. Kaldırımlar çok kötü, eve hapis yaşıyorum. Yönetime gelen insanların da bilinç düzeyi çok düşük oldu, ‘ben de bir gün engelli olabilirim’ diye hiçbiri düşünmedi. Örneğin ben kültür turlarına katılamıyorum, çünkü tur otobüsü engellilere uygun değil ve bu nedenle binemiyorum. Ben bu ülkede hiçbir şekilde hizmet alamıyorum. Engellilere yönelik hizmetler, engelli dostu kaldırımlar istiyorum.”
Gülbahar Mahallesi’nden Gözde Yolal, “Köpek sahibi olarak özellikle söz almak istedim. Sabah ve akşam köpeğimi parkın köpekler için ayrılan alanına getiriyorum, köpeklerimizin de gezmeye, oynamaya, hava almaya ihtiyacı var. Ancak, parka geldiğim her defasında anlayışsız ebeveynlerle karşılaşıyorum. Nasıl onların çocukları parkta oynama hakkına sahipse, bizim köpeklerimizin de burada oynamaya hakkı var. Onlar da bizim dört ayaklı dostlarımız. İnsanların konuşması ne kadar doğalsa, köpeklerin havlaması da doğal. Sizden köpeklerin alanını çevirmenizi istiyorum. Ayrıca köpek alanına artık yemeklerinizi atmasın komşularımız, burası çöplük değil” dedi.
Aynı mahalleden Hasan Özdemir, “Şahika Sokak’ta oturuyorum. Sokağımızın asfaltı ve ışıklandırması iyi değil, bunların çözülmesini ve sokağımıza ağaç dikilmesini istiyoruz” diyerek taleplerini sıraladı.
Kader Karlı, “Ben hayvanseverim. Bu mahallede hayvanlara ve hayvanseverlere kötü davranıyorlar, ben hayvanlarımıza ve bize saygı bekliyorum. Bu ülke hepimizin, onların da yaşamaya hakkı var” dedi.
Salma Akveran, “Şekerciler Sokak’ta oturuyorum. Hem bizim sokakta hem de Sütçüler Sokak’ta acilen kasis ihtiyacımız var. Geçen gün bir kedimiz ezildi, sık sık bunu yaşıyoruz, çocuklar da risk altında. Bir de yenidoğan kedimiz var, mamamız yetmiyor artık. Gülbahar Gönüllüleri olarak ekstra mama istiyoruz” diye konuştu.
Neslihan Gülsüm Üzen, “Ben Ahu Sokağa yeni taşındım, çöp konteynırımız yok, çöpler sokağa atılıyor. Konteynır istiyoruz. Bir de sokağımız çok dik, korkuyorum bir yangın çıksa itfaiye aracı veya ambulans gelemeyecek. Sokağımızı bir ziyaret etseniz” dedi.
Gülnaz Gemici ise “Ben de bir hayvanseverim, kedi ve köpek besledim. Ancak, buradaki parkta köpek gezdirme alanıyla çocukların oynadığı alan birbirine çok yakın. Buna bir düzenleme getirebilirsiniz” diyerek öneride bulundu.
Yasemin Denizoğlu, “Hem Mecidiyeköy hem de Gülbahar mahallesini temsilen konuşuyorum. Biz pandemi süresince, sokaklarımız yokuş olduğu için çok sıkıntı yaşadık. Yaşlıları pandemi sırasında dışarı çıkaramadık, yaşlılara bu dönemde öncelik verilseydi, bu konuda bir çalışma yapılmasını beklerdik. Burada sadece kedi ve köpek sıkıntı yaşamıyor, genç, yaşlı herkes bu iki mahallede çok sıkıntı yaşıyoruz” diye konuştu.
Şişli Belediyesi Katılımcı Bütçe Koordinasyon Birimi’nin müdürlüklerden edinilen bilgilerle hazırladığı sunumda, hem Şişli çapında hem de Gülbahar ve Mecidiyeköy mahallelerinde katılımcı bütçe kapsamında 2022 yılının ilk altı ayında gerçekleştirilen çalışma ve hizmetler anlatıldı. Sunumda ayrıca 2022 yılının son altı ayı için katılımcı bütçe kapsamında planlanan hizmet ve çalışmalar da aktarıldı. (Sunuma yazının altındaki dosyalar bölümünden erişebilirsiniz.)