ŞBK’nın Genel Eğilimi "Seçim" Oldu

Şişli Bütçe Konseyi’nin (ŞBK) “Aylık Planlama Toplantısı”, 29 Haziran 2022 tarihinde Şişli Belediyesi Başkanlık Binası Meclis Salonu’nda düzenlendi.

Toplantıya Şişli Bütçe Konseyi sözcüleri Ali Adnan Dilipınar, Beyhan Çaçanoğlu, Dilek Arslan Tetik, Emine Gülnur Özker, Ertuğrul Artar, Filiz Alçı, Firuzan Dartar, Hanife Tenekeci, Murat Güneş, Saliha Ercan, Serap Ergül, Şenol Yılmazer, Uğur Öztürk, Fatma Şehri Kültür, Orhun Akbulut ve Yasemin Gedik; Şişli Kent Konseyi temsilcileri Cem Solmaz ve Rıza Sizer; Katılımcı Bütçe Koordinasyon Birimi’nden ise Kazım Sizer, Yasemin Doğru, Semra Pelek ve Bahar Yıldırım katıldı.

Toplantıda 2023 yılının bütçe taleplerinin alınması amacıyla Temmuz ve Ağustos aylarında düzenlenecek mahalle toplantıları değerlendirildi.

Toplantının ikinci gündem maddesi, Çalışma Grubu toplantısı sonucunda adaylıklara dair ortaya konan farklı modellerin müzakere edilmesiydi. Çalışma Grubu Toplantısı’nda aşağıdaki 4 farklı model üzerinde durulmuştu.

1. Model: MBK sözcüleri gönüllülük esasıyla belirlenecek. ŞBK seçilmiş sözcülerle devam edecek. Ancak, ŞBK toplantılarına düzenli olarak gelmeyen veya artık Konsey’de yer almayan sözcülerin yerine MBK kendi arasında seçim yaparak, mahallesinde eksik olan ŞBK sözcülerini tamamlayacak.

2. Model: MBK sözcüleri gönüllülük esasıyla belirlenecek. Şu an görev alan ŞBK sözcülerinin hepsi lağvedilerek MBK’dan yeni adaylıklar alınacak ve MBK’ların kendi aralarında yapacakları seçimle yeni ŞBK belirlenecek.

3. Model: MBK sözcüleri gönüllülük esasıyla belirlenecek. Şu an görev alan ŞBK sözcülerinin hepsi lağvedilerek MBK’dan yeni adaylıklar alınacak. Seçim web sitesi üzerinden, muhtarlıklara koyulacak sandıklarda veya gezici araçlarla mahallelerde dolaştırılacak sandıklarda tüm Şişlililerin katılabileceği oylamayla yapılacak. Oylama sonucunda en çok oyu alan iki kişi, ŞBK’da sözcü olarak görev alacak.

4. Model: Gönüllü duyurusu çıkılacak. Projenin bilinirliği sağlanarak MBK’ya katılımın artması sağlanacak. Seçim, geçen sene olduğu gibi ve yönergede yer aldığı şekliyle devam edecek. Tüm Şişlililer seçimlere aday olabilecek ve oylamalara katılabilecek. MBK ve ŞBK yeniden belirlenecek.

Modelleri görüşen ŞBK sözcüleri, müzakerenin ardından katılımcıların genel eğilimini belirlemek üzere oylama yaptı. Oylamada yeni bir modele ihtiyaç olmadığı, seçimlerin yine aynen Şişli Belediye Başkanlığı Strateji Geliştirme Müdürlüğü Katılımcı Bütçe Koordinasyon Birimi Çalışma Yönergesi’nde yazılı olduğu şekilde yapılması kararı çıktı.

Bununla birlikte İzleme ve Değerlendirme Grubu’nun yönerge değişiklikleri önerilerini görüşmek üzere bir toplantı düzenlemesi kararı alındı. İzleme ve Değerlendirme Grubu, katılımcı bütçeyi izleme ve değerlendirmenin yanında yönerge izleme ve geliştirme faaliyeti de yürütüyor ve gerekli hallerde kendi içinde üç kişilik bir komisyon kurup bu konuda çalışma yapabiliyor.