Şişli Belediyesi’nin 2023 faaliyet bütçesinin belirli bir oranının nereye, ne kadar harcanacağının mahallelerde müzakere edildiği katılımcı bütçe Benim Bütçem mahalle toplantılarının üçüncüsü 25 Temmuz, Pazartesi günü, Çetin Emeç Parkı’nda yapıldı. İzzetpaşa ve Kuştepe mahallelerini kapsayan toplantıya mahallelilerle birlikte İzzetpaşa Mahallesi Muhtarı Süleyman Kaygusuz ve Kuştepe Mahallesi Muhtarı Eyüp Demirkıran katıldı.
Kaygusuz, “Geçen yıl katılımcı bütçeyi tam idrak edememiştik ama tecrübe edindik. Artık mahallemiz için daha doğru, daha yapılabilir, daha güzel kararlar alabiliriz. Sizlerden bu çalışmalara katılıp yapılacak işlerin de takipçisi olmanızı talep ediyoruz. Soruşturun, sorgulayın, çekinmeyin. Şişli Belediyesi’ne çok kolay ulaşabilir, her türlü sorunuzu yöneltebilirsiniz. Komşularımız, taleplerine ilişkin bize geliyor ve ‘Sen muhtarsın sen söyle’ diyor, elbette söyleriz, taleplerinizi iletiriz ama siz de belediyeye ve başkanımıza taleplerinizi iletin” diye konuştu.
Demirkıran ise şunları söyledi: “Sevgili komşularımız, siz bu işe katılmazsanız, katkı sunmazsanız, siz mahalle toplantılarında mikrofonu alıp taleplerinizi iletmezseniz, eski dönemlerdeki gibi belediye başkanı bütçeyi kendi isteği doğrultusunda yapar. Ama Belediye Başkanı’mız, gelin katılın, belediyeyi birlikte yönetelim, diyor. Birlikte yönetmenin en somut örneği de katılımcı bütçe Benim Bütçem. Sözünüzü söyleyin, çekinmeyin, konuşun, talep edin. Biz de sizler adına takipçiniz olalım.”
Mahalle muhtarlarının ardından Şişli Kent Konseyi’ni temsilen Şişli Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Mehmet Kanbak söz aldı. Kanbak, “Pandeminin zorlu koşullarına rağmen geçen yıl Şişli’nin bütün mahallelerinde katılımcı bütçe toplantıları yapıldı. Bu çalışmada halkın yönetime katılması amaçlanıyor. Öncelikle mahallelerde talepler toplandı ve daha sonra bunlar bütçelendirildi, böylece geçen yıl Şişli’nin ilk katılımcı bütçesi yapıldı” dedi.
Şişli Belediyesi Katılımcı Bütçe Koordinasyon Birimi’nin müdürlüklerden edinilen bilgilerle hazırladığı sunumda, hem Şişli çapında hem de İzzetpaşa ve Kuştepe mahallelerinde katılımcı bütçe kapsamında 2022 yılının ilk altı ayında gerçekleştirilen çalışma ve hizmetler anlatıldı. Sunumda ayrıca 2022 yılının son altı ayı için katılımcı bütçe kapsamında planlanan hizmet ve çalışmalar da aktarıldı. (Sunumlara yazının altındaki dosyalar bölümünden erişebilirsiniz.)
Sunum başlamadan önce söz alan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, konuşmasında özetle şunları söyledi:
“Katılımcı bütçenin dünyada pek çok örneği var. Geçen yıl size katılımcı bütçeyi anlatmaya başladık ve anlatmaya da devam edeceğiz. Bizim bu çalışmada sizden tek bir ricamız var: Gelin çalışmalara katılın. Aslında hepimizin yönetim kararlarına katılması gerekiyor ama bu coğrafyanın böyle bir eksiği var. Ne yazık ki bu coğrafyada katılımdan yana değiliz, daha çok bireysel davranmaktan yanayız. Fakat katılımcı bütçenin daha verimli ve etkin olabilmesi için komşularımızın çorbada tuzunun olması lazım. Gelin bu çorbaya siz da bir renk ve tat katın. Bizimle beraber olun ve bu güzel ilçeyi birlikte yönetelim. Bireysel olarak yapılan işlerle, toplumsal olarak katılımla yapılan işlerde çok büyük fark var.”
“Beni bilenler biliyor. Ben katılımcı bütçeden asla vazgeçmeyeceğim. Bu ülke ve ilçemiz için vazgeçmeyeceğim. Özellikle de bu mahalle için vazgeçmeyeceğim. Bu mahallede tuvaletin, banyonun olmadığı 20 metrekarelik evlerde 10 kişi oturuyor. Türkiye’nin en önemli ilçesinin en merkezinde yaşam oldukça zor. Sadece bu iki mahallemde değil, Teşvikiye’de de aynı sorunlar yaşanıyor. Bunu şunun için söylüyorum: Siz kendi meselelerinize sahip çıkmadığınız sürece başkaları sizin meselenize sahip çıkmaz. Beş yılda bir oy kullanıyorsunuz, sonra size bir şey sorulmuyor. Bense bir belediye başkanı olarak size, oyunuzu kime istiyorsanız kullanın ama gelin biz bu belediyeyi beraber yönetelim. Başkalarına da haksızlık etmek istemem ama bunu kaç belediye başkanı söylüyor? Ben göreve gelmeden size bir söz verdim, görevde bulunduğum sürece Şişli için en iyisini yapacağım, ben bunun için buradayım. İki yıl süresi kaldı, dönemi bitiyor, diyenlere de selam olsun. Ben buradayım, bir sonraki dönem de buradayım.”
“İzzetpaşa da Kuştepe de benim mahallem. Hiçbir mahalleyi birbirinden ayırmıyorum, adalet duygusuyla, vicdanımın sesini dinleyerek hizmet götürüyorum. İzzetpaşa’da ambulansın giremediği sokaklar var, bir tarafta da 11 katlı binalar var. Siz halk olarak bunların hesabını niye sormuyorsunuz? Burada yaşayan, buradan geçen tüm komşularımıza sesleniyorum: Ortak yaşamı beraber şekillendirmeliyiz. Beraber ve bir arada durursak son derece önemli işlere imza atarız.”
“Sözü fazla uzatmadan şunu söyleyeyim. Geçen yıl başlattığımız katılımcı bütçenin meyvelerini bu yıl almaya başlıyoruz, sizler de çalışmanın sonuçlarını bu yıl daha iyi göreceksiniz. Bundan sonrasında da sizlerin katılımıyla kararlarımızı daha sağlıklı alacağız. Gelin, Mahalle Bütçe Komitelerimize aday olun. Çünkü siz katılırsanız daha iyisini yapabiliriz.”
Sunumun ardından toplantıya katılanlar talep ve önerilerini dile getirdiler. Kuştepe Mahallesi’nden Şükrü Gülfidan, mahallede çocukların oynayabileceği parklar yapılmasını, sünnet düğünü ve düğün gibi mahalle sakinlerinin etkinliklerinin düzenlenebileceği bir etkinlik alanı talep etti. İzzetpaşa Mahallesi’nden Fikri Temel, İzzetpaşa Öğrenci Yurdu’nun sokağındaki havai hattı ile Ayazma Yolu Sokak’taki sorunlu istinaf duvarının onarılmasını istedi. Kuştepe Mahallesi’nden Yıldıray Kocamiş, Alev Sokak’a asfalt serilmesini istedi.