Şişli’de uygulanan katılımcı bütçe Benim BÜTÇEM çalışmasının mahalle toplantıları devam ediyor. Fulya Mahallesi Toplantısı 17 Ağustos, Çarşamba günü Nejat Uygur Parkı’nda gerçekleşti.
Fulya Mahallesi Muhtarı Bülent Abdullah Özen tüm komşularını selamladıktan sonra, Şişli Kent Konseyi Başkanı Şükran Eroğlu söz aldı. Eroğlu, “Bir yıl önce biz birlikte yönetmek ve Şişli Belediyesi’ni denetlemek üzere yola çıktık. Gerçekten çok büyük emekler verildi, çok fazla kişi bu çalışmada yer aldı, ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Benim BÜTÇEM çalışması Türkiye’de bir ilk örnektir ve Şişli bundan sonra da Türkiye’ye örnek olmaya devam edecek, buna inanıyorum” dedi.
Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ise “Biz katılımcı bütçeyi Şişli Kent Konseyi ile birlikte hayata geçirdik. Güzel bir iş için bir aradayız. Dünyada katılımcı bütçenin örnekleri var ve biz de katılımcı bütçeyi Türkiye’de ilk uygulayan belediyelerden biriyiz. Hazırlık aşamasında sivil toplum kuruluşlarıyla, Şişli’deki tüm paydaşlarımızla toplantılar yaptık. Bu çalışmada katılım çok önemli. Çünkü katılım hesap verebilirliği, hesap verebilirlik şeffaflığı getirir” diye konuştu.
Konuşmaların ardından katılımcılar isteklerini, öneri, talep ve beklentilerini ilettiler. Büşra Benton, oturdukları Akıncı Bayırı Sokak’taki parkta her gece çok geç saatlere kadar bir grup taraftarın gürültü yaptığını, şikâyetlerine rağmen ne Emniyet’in ne de Şişli Belediyesi’nin durumu çözebildiğini, evde bir bebeği olduğu için bu duruma karşı bir çözüm üretilmesini istedi.
Ayşe Tombul, Fulya Mahallesi Muhtarlığı’nın önündeki alana yaşlıların oturup sosyalleşebileceği bir lokal yapılmasını talep etti.
Güneş Kutlar, Belen Sokak’ta inşaattan çıkan moloz yığınının kaldırılmasını veya etrafının çevrilmesini istedi. Kutlar ayrıca, “Veterinerlikle ilgili iyileştirme yaptığınızı söylüyorsunuz ama biz sokak hayvanlarına artık mahalleli olarak kendi başımıza yetişemiyoruz. Kısırlaştırma için daha fazla çaba göstermenizi istiyorum. Sizden sokak hayvanları için yeteri kadar mama istiyoruz. Ayrıca bir lira atılan mama kumbaralarını da sizin aslında sosyal sorumluluk olarak yapmanız, bizden bu bir lirayı almamanız lazımdı” diyerek şikâyetini dile getirdi.
Tülay Aktan, Bozkurt Mahallesi’nde oturduğunu, oğlunda ‘duyusal hassasiyet’ teşhis edildiğini, aynı sorunu yaşayan, ancak ekonomik olarak çocuklarını özel eğitim merkezlerine gönderemeyen aileler için Şişli’de Duyu Bütünleme Merkezi açılmasını önerdi.
Nilüfer Akbaş, Belen Sokak’ta oturduğunu, sokaktaki parkta başka semtlerden gelen kişilerin gece yarılarına kadar sürekli gürültü yaptığını, hatta kavgaların çıktığını söyledi ve bu konuda bir önlem alınmasını istedi. Akbaş ayrıca sokak hayvanları için mahallelere konulan mama kumbaralarının 1 TL karşılığında mama vermesini “kınadığını” belirtti.
Mustafa Aydın, “Şişli’nin farklı bir özelliği var, Cumhuriyetimiz burada kuruldu. Sokaklarımıza ve caddelerimize verilen isimler de boşuna değil. Ancak, Şişli ilçesi ikiye bölündüğünde Talat Paşa Mahallesi Kâğıthane sınırları içinde kaldı. Bu itibarla ben Talat Paşa isminin Şişli’de aktif olan bir caddeye verilmesini talep ediyorum” dedi.
Ebru Demircan, “Ben mahallemizdeki hayvanseverler adına söz alıyorum. Bizim bir köpek parkına ihtiyacımız var. Bir sene öncesine kadar Torun Center’ın önündeki alana götürüyorduk köpeklerimizi ancak, bir senedir Torun Center bizi oraya almıyor; ‘köpekleriniz çimlere basamaz’, diyorlar. Biri oraya gitse hemen bir güvenlik gelip ‘burada duramazsınız’ diyerek kişileri çıkarıyor. Sizden bu konuda destek istiyoruz” diye konuştu.
Şişli Belediyesi Katılımcı Bütçe Koordinasyon Birimi’nin müdürlüklerden edinilen bilgilerle hazırladığı sunumda, hem Şişli çapında hem de Fulya Mahallesi’nde 2022 yılının ilk altı ayında gerçekleştirilen çalışma ve hizmetler anlatıldı. Sunumda ayrıca 2022 yılının son altı ayı için katılımcı bütçe kapsamında planlanan hizmet ve çalışmalar da aktarıldı. (Sunuma yazının altındaki dosyalar bölümünden erişebilirsiniz.)