Şişli Belediyesi web sitesi Şişli Kent Konseyi web sitesi
Benim Bütçem - Ana sayfa
Üye ol


“Her ne olursa olsun mahallelerden gelen talepleri gerçekleştireceğiz”

“Her ne olursa olsun mahallelerden gelen talepleri gerçekleştireceğiz”
Şişli Belediyesi’nin 2023 faaliyet bütçesinin belirli bir oranının nereye, ne kadar harcanacağının mahallelerde müzakere edildiği Benim Bütçem mahalle toplantıları başladı.

Şişli Belediyesi’nin 2023 faaliyet bütçesinin belirli bir oranının nereye, ne kadar harcanacağının mahallelerde müzakere edildiği Benim Bütçem mahalle toplantıları başladı.

Şişli Belediyesi ve Şişli Kent Konseyi öncülüğünde gerçekleştirilen Benim Bütçem mahalle toplantılarının ilki 18 Temmuz, pazartesi günü Halil Rıfat Paşa Parkı’nda yapıldı. Halil Rıfat Paşa ve Kaptanpaşa mahallelerini kapsayan toplantıya mahallelilerle birlikte Halil Rıfat Paşa Mahallesi Muhtarı Metin Demircioğlu ve Kaptanpaşa Mahallesi Muhtarı Reşit Berk katıldı.

Toplantının başında mahallelileri selamlayan Demircioğlu, “Bugünkü toplantımızda çocuklar ve gençler yoğunlukta, bugün burada onlar için projelerin ortaya çıkmasını umut ediyorum” derken, Berk, “Geçen yıl da bir araya gelmiş, bu yılki çalışmaları konuşmuştuk. Bugün de yine bir araya geldik, bundan sonrasını konuşacağız. Yanımızda güçlü bir Belediye Başkanı var, çok şanslıyız” diye konuştu.

Mahalle muhtarlarının ardından Şişli Kent Konseyi Başkanı Şükran Eroğlu’nu temsilen Şişli Kent Konseyi Genel Sekreteri Nevin Kaplan söz aldı. Kent Konseyi olarak Benim Bütçem çalışmasının sosyal boyutuyla ilgili olduklarını belirten Kaplan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu çalışmanın sosyal boyutu toplumcu belediyeciliği temsil ediyor. Benim Bütçem çalışmasında halkımızla birlikte Şişli Belediyesi bütçesinin nereye ve nasıl harcanacağına birlikte karar veriliyor; işte toplumcu belediyeciliğin ruhu burada. Katılımcı bütçenin dünyada başarılı pek çok örneği var, Şişli de daha ilk yılından başarılı örneklerden biri oldu.”

Şişli Belediyesi Katılımcı Bütçe Koordinasyon Birimi’nin müdürlüklerden edinilen bilgilerle hazırladığı sunumda, hem Şişli çapında hem de Halil Rıfat Paşa ve Kaptanpaşa mahallelerinde katılımcı bütçe kapsamında 2022 yılının ilk altı ayında gerçekleştirilen çalışma ve hizmetler anlatıldı. Sunumda ayrıca 2022 yılının son altı ayı için katılımcı bütçe kapsamında planlanan hizmet ve çalışmalar da aktarıldı. (Sunumlara yazının altındaki dosyalar bölümünden erişebilirsiniz.)

Sunumun yapıldığı sırada söz alan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, çalışma ve hizmetler hakkında bilgiler verdi. Keskin konuşmasına, “Biz belediyenin bütçesini sizden aldığımız vergilerle yapıyoruz. Sizler olmazsanız belediyenin bir kıymeti yok. Vergilerinizi ödemezseniz de belediyenin bir kıymeti yok. Şişli Belediyesi’nin 2022 yılının 800 milyonluk yatırım bütçesinin yüzde 52’sinin nereye ve ne kadar harcanacağına geçen yıl sizlerle birlikte karar verdik” diyerek başladı. Keskin sözlerini söyle sürdürdü:

“Ekonomik duruma rağmen taleplerinizi gerçekleştireceğiz”

“Geçen yıl katılımcı bütçeyi Belediye Meclisi’nde kabul ettiğimizde bir Türk lirası sekiz dolardı, bugün bir Türk lirası 17,5 dolar. Bu tablo ülkenin nasıl yönetildiğini ortaya koyuyor. Biz geçen yıl dünyada da örnekleri olan Şişli’nin ilk katılımcı bütçesini yaptığımızda, katılımcı bütçeden kişi başına 51 dolar düşüyordu. Dünya örnekleri arasında en yükseği Paris’ti; orada kişi başına 50 dolar düşüyordu kentin katılımcı bütçesinden. Yani Şişli’de Paris gibi büyük bir kenti geçmiştik ama ülkemizdeki ekonomik durum nedeniyle katılımcı bütçeden kişi başına düşen 51 doların yarısı eridi. Türk lirasının erimesiyle birlikte 113 milyonluk katılımcı bütçe de eridi. Ama ben size bir söz verdim: Ne olursa olsun mahallelerde komşularımızdan bize gelen talepleri yılsonuna kadar bir bütün olarak gerçekleştireceğiz. İddiamız şu: Şişli’de yaşayan, Şişli’ye yolu düşen, Şişli’den geçen herkese hizmet götüreceğiz.”

“Çocukların sağlıklı, mutlu ve huzurlu yaşayacağı bir ortamı yaratmak istiyoruz”

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, konuşmasını sürdürürken geçen yıl yapılan seçimlerde mahallesinde en çok oyu alarak Halil Rıfat Paşa Mahalle Bütçe Komitesi’ne sözcü olarak seçilen 12 yaşındaki Hasan Sami Büken’i sahneye davet etti. Keskin, “Bu mahallenin en önemli özelliği çocuklarının ve gençlerinin özgür olması; istediklerini söylüyorlar. Hasan Sami Büken arkadaşımız da geçen yıl taleplerini dile getirdi, sorumluluk alarak Mahalle Bütçe Komitesi’ne aday oldu ve seçimde mahallesinde en çok oyu aldı. Katılımcı Bütçe konferansımıza yolladığı video mesaj aklıma geldikçe hâlâ duygulanıyorum. Bu ülkede kadın ve çocuklar hep ötekileştirildi ve ötekileştirilmeye devam ediyor. Biz bunu önüne geçmek, değiştirmek için çalışıyoruz. Belediye olarak çocukların ve gençlerin daha sağlıklı, mutlu ve huzurlu yaşayacağı bir ortamı yaratmak istiyoruz. Çocukları daha özgür yetiştirirsek biz de daha nitelikli işler yapabiliriz” diye konuştu.

“Gelin mahalleniz için gönüllü olun”

Daha sonra söz alan Büken, “Benim Bütçem çalışmasının Şişli için çok doğru olduğunu düşünüyorum. Şişli’nin daha güzel bir yer olması için çok doğru bir çalışma” dedi.

Şişli Belediye Başkanı Keskin sunumun sonunda sözlerini noktalarken, “Katılım olmadan katılımcı bütçe olmaz, siz olmadan da bu çalışma olmaz. Ne kadar katılım o kadar demokrasi, ne kadar söz o kadar doğru iş. Gelin katılımcı bütçe çalışmamızın temelli olan Mahalle Bütçe Komitelerine aday olun, çalışmalarımıza katılın, mahalleniz için gönüllü olun, taleplerinizi ve önerilerinizi bize iletin, mahalle için karar verme işini sadece bize bırakmayın” diye konuştu.

Toplantı sonunda söz alan Kaptanpaşa Mahalle Bütçe Komitesi sözcüsü Hasan Çepni, mahallelilere şöyle seslendi: “Katılımcı bütçe çalışmasının arkasında büyük bir organizasyon var ama temelinde Mahalle Bütçe Komiteleri var. Lütfen sadece taleplerinizi dile getirmeyin, çalışmaya katılın. Bu mahallede olduğu gibi bir tarafta parklarda köpeklere ayrı alanlar yapılmasını tartışan mahalleler var, bir tarafta çocuğuna ayakkabıyı nasıl alacağını soran mahalleler var, bunların hepsi Şişli’de… Bu çalışmaya katıldığınızda bunları göreceksiniz, birlikte müzakere edecek, sorunları hep birlikte çözmek için bir araya geleceksiniz. Ben hepinizi Şişli Belediyesi’ne ama daha da önemlisi kendinize sahip çıkmaya davet ediyorum.”

Çocuklar, engelliler ve sokak hayvanları için öneriler sunuldu

Sunumun ardından toplantıya katılanlar talep ve önerilerini dile getirdiler. Halil Rıfat Paşa Mahallesi’nde 11 yıldır yaşayan Derya Pekin, engelli dostu kaldırımlar talep etti. Pekin, “Kaldırmaları engelliler kullanamadığı gibi bebek arabalarıyla da kullanılamıyor. Ben kaldırımların engelli ve çocuk dostu olarak düzenlenmesini istiyorum” dedi.

Halil Rıfat Paşa Mahallesi sakini Mehmet Nasih Başaran ise parkta kediler için barınma alanı yapılmasını istedi. Sanatçılar Parkı ve Mıstık parklarını örnek gösteren Başaran, Halil Rıfat Paşa Parkı’nda da benzer bir barınma alanı yapılmasını önerdi.

Halil Rıfat Paşa Mahallesi’nde üç yıldır ikamet eden, evli ve bir çocuk annesi Didem Emiroğlu söz alarak şunları söyledi: “Biz mahallede bir çalışma yapılmadan önce bize seçeneklerin sunulmasını istiyoruz. Çalışmayı yapmadan bize seçenekler sunar ve görüşümüzü alırsanız, çalışmanın sonucundan mutsuz olmayız. Örneğin Halil Rıfat Paşa Parkı’nın alanı çok büyük ama bu alanı tam olarak kullanamıyoruz. Park meyilli, bu meyillere çocuklar için kaydıraklar konulabilir, böylece bu alanlar da kullanılmış olur. Diğer önerim de yüzme havuzu olacak. Biz çocuklarımızı yüzmeye götürmek için başka belediyelere, uzak semtlere gitmek istemiyoruz.” Emiroğlu, mahalleli olarak Halil Rıfat Paşa Parkı’nda uzun süreler vakit geçirdiklerini anlattı: “İş çıkışı ve hafta sonları ailemizle buraya geliyor, sosyalleşiyoruz. Bu nedenle bu park bizim için çok önemli. Burada yapılacaklara birlikte karar vermek istiyoruz” dedi.

Halil Rıfat Paşa Mahallesi’nde oturan 13 yaşındaki Oğuzhan Kocabalta ise parklar ve basket sahasının bakımının yapılmasıyla ilgili önerilerini dile getirdikten sonra, Benim Bütçem çalışmasını önemsediğini belirterek, “Her vatandaş gelip söz almalı, şikâyetini de övgüsünü de dile getirmeli” diye konuştu.

Söz alan Ayşegül Çamurlu ise Halil Rıfat Paşa Parkı’nda köpekler için ayrı alan tasarlanmasını istedi. Aslında Gürsel Mahallesi’nde oturduğunu söyleyen Çamurlu, “Annem Halil Rıfat Paşa Mahallesi’nde oturuyor, çalıştığım için kızımı anneme getiriyorum. Yani aslında bu mahallede oturmasam da kızım bu mahallede büyüyor. Ben hayvanlara asla karşı değilim ama sahipleri dışkılarını toplamak konusunda lütfen duyarlı olsunlar. Belediye parklarda hayvan sahiplerine ücretsiz eldiven dağıtabilir veya parklara hayvan sahipleri için eldiven otomatları konulabilir” dedi.

 

 

 

Dosyalar

Halil Rıfat Paşa Mahallesi Toplantı Sunumu - 2022
Halil Rıfat Paşa Mahallesi Benim Bütçem Toplantısı'nda yapılan sunum.
Künye: Şişli Katılımcı Bütçe Çalışma Grubu / Temmuz 2022, İstanbul, Türkçe, Şişli Belediyesi
Anahtar kelimeler: Katılımcı Bütçe, Benim Bütçem, Halil Rıfat Paşa, mahalle toplantısı
Kaptanpaşa Mahallesi Toplantı Sunumu - 2022
Kaptanpaşa Mahallesi Benim Bütçem Toplantısı'nda yapılan sunum.
Künye: Şişli Katılımcı Bütçe Çalışma Grubu / Temmuz 2022, İstanbul, Türkçe, Şişli Belediyesi
Anahtar kelimeler: Katılımcı Bütçe, Benim Bütçem, Kaptanpaşa, mahalle toplantısı

Proje ikonu
Proje önerilerinizi bekliyoruz.

Proje geliştirme desteği için tıklayın.
Mahalleniz veya Şişli ilçesi genelinde Katılımcı Bütçe kapsamında projelerinizi bekliyoruz.

Projenizi gönderin
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri


Bültenimize kayıt olun.