Şişli Belediyesi’nin 2023 faaliyet bütçesinin belirli bir oranının nereye, ne kadar harcanacağının mahallelerde müzakere edildiği katılımcı bütçe Benim Bütçem mahalle toplantılarının dördüncüsü 1 Ağustos, Pazartesi günü, Maçka Sanat Parkı’nda yapıldı. Harbiye, Halaskârgazi ve Teşvikiye mahallelerini kapsayan toplantıya mahallelilerle birlikte Halaskârgazi Muhtarı Hüseyin Arslan ile Teşvikiye Muhtarı Suzan Bektaş katıldı.
Arslan toplantıya katılanları selamlayarak, “Biz Benim Bütçem’in meyvelerini toplamaya başladık. Halaskârgazi Mahallesinde yaklaşık üç ayda bütün sokaklarımızın altyapıları tamamlandı, rögarlar temizlendi ve yenilendi. Bugünlerde de üstyapı çalışmalarına geçilmek üzere. Bu üç veya beş ayda beklemediğimiz çalışmalar yapıldı mahallemizde. Teşekkür ediyoruz” dedi.
Bektaş ise şunları söyledi: “Geçen aylarda bizim mahallemize pazar yerlerine gidip gelen ring seferi konuldu. Çok basit bir şey ama insanlar o kadar heyecanlandı ki… Çünkü Teşvikiye yokuş, pazara inmesi güzel ama çıkması korkunç. Öncesinde pazara gidemiyorduk yokuşu çıkamadığımız için, taksiye binmek istesek bulamıyorduk. Bu bir tek minibüs, o kadar hoşumuza gitti, bizi o kadar mutlu etti ki tek gündem maddemiz bu oldu. İşte biz bunu katılımcı bütçeye borçluyuz. Bu kadarı bile yetiyor. Bu kadar basit, bir minibüs insanların gönlünü fethetti.”
Mahalle muhtarlarının ardından Şişli Kent Konseyi’ni temsilen Şişli Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Mehmet Kanbak söz aldı. Kanbak, “Katılımcı bütçenin amaçlarından biri halkın talepte bulunması ve bu taleplerin yerine getirilmesi… Toplanan talepler bütün mahallelerde eşzamanlı olarak yerine getiriliyor” dedi.
Şişli Belediyesi Katılımcı Bütçe Koordinasyon Birimi’nin müdürlüklerden edinilen bilgilerle hazırladığı sunumda, hem Şişli çapında hem de Harbiye, Halaskârgazi ve Teşvikiye mahallelerinde katılımcı bütçe kapsamında 2022 yılının ilk altı ayında gerçekleştirilen çalışma ve hizmetler anlatıldı. Sunumda ayrıca 2022 yılının son altı ayı için katılımcı bütçe kapsamında planlanan hizmet ve çalışmalar da aktarıldı. (Sunumlara yazının altındaki dosyalar bölümünden erişebilirsiniz.)
Sunum sırasında söz alan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, konuşmasında özetle şunları söyledi:
“Sevgili muhtarımız Suzan söyledi; teşekkür ediyorum, evet bizim hayata bakışımız insan odaklı. Göreve geldiğimizde pandemi başladı ve biz bu süreçte sosyal desteklere öncelik verdik, önceliğimiz bu oldu. Biz sizin vergilerinizle iş yapıyoruz, bu nedenle kafamıza göre hareket edemeyiz. Tüm komşularımızın görüş, öneri ve taleplerine göre hizmetlerimizi şekillendiriyoruz. Bir bölgede oturan insanlar mahalleleri için karar vermeli bu nedenle.”
“İlk insandan bu yana nerede katılım olmuşsa orada değişim olmuş, katılımı sağlayamadığımız zaman en iyi işleri yaptığınızı zannedersiniz ama öyle değildir. Katılımcı bütçe dünyada beş bine yakın belediyede uygulanıyor, dünyadaki örnekleri inceledik, başarılı uygulamaları kendimize örnek edindik. Türkiye’de katılımcı bütçeyi mahalle ve aktif vatandaş odaklı hayata geçirerek bir ilke imza attık. Bazı ilkler sancılı oluyor, hele hele bizimki gibi bir coğrafya söz konusuysa… Katılım bizim ülkemizde bir kültür olamamış. Çocukları doğar doğmaz, tüm hayatları boyunca ‘onu yapma, bunu yapma, oraya gitme, düşersin’ diyerek kodluyoruz. Bu kodlama bizim hayatımızı etkiliyor, toplum olarak bazı şeyleri kadere bırakıyoruz, oysa tercihlerimiz kaderimizi belirler. Bu gün burada katılım az bile olsa bir tek kişinin toplantıya katılması, söz alması benim için önemli. Çünkü onun verdiği görüşlerle biz kendimizi şekillendiriyoruz. Sorunlarımızı konuşarak çözmek mi daha iyi, yoksa tepeden inme mi? Elbette konuşarak sorunları çözmek daha iyi. Bugün katılımı yeterli görmeyebilirsiniz. Ama biz iddia ediyorum katılımı kalıcı hale getireceğiz.”
“Bizim hepimizin birbirimizden öğreneceğimiz şeyler var. Ömür boyunca da burada kalıp buraya çivi çakmayacağım. Önümüzdeki dönem de buradayım ama ondan sonraki dönem yokum. Sekiz yıl insan ömründe çok önemli. Ben Şişli hayranı biriyim, görev yaptığım bu sürede kendim için, çocuklarım için, torunum için ne istiyorsam komşularım için, onların evlatları, çocukları ve torunları için aynısını istiyorum. Bu nedenle katılımcı bütçe önemli. Katılımcı bütçenin ne kadar önemli olduğunu biraz önce muhtarlarımız söyledi. Geçen yıl bu işin başında katılımcı bütçeye karşı olan muhtarlarımız vardı ama şimdi 25 muhtarımız da tek yürek, hepsi bizimle hareket ediyor, benden daha fazla sahipleniyorlar, o kadar mutluyum ki… Sevgili komşularım, siz de bu çalışmaya katılın, gelin bu iş beraber yürütelim, gelin Şişli’yi beraber yönetelim.”
Sunumun ardından toplantıya katılanlar talep ve önerilerini dile getirdiler. Teşvikiye Mahallesi’nden bir katılımcı (kimliğinin gizli kalmasını istediği için adı ve soyadı kullanılmamıştır) söz alarak şunları söyledi: “Ben bir uyuşturucu bağımlısıydım. 1968 yılından bu yana bir serüvenim var. 29 yıldır temizim, hiçbir şey kullanmıyorum. Bu 29 yılda bu alanda bilfiil gönüllü olarak çalışıyorum. Siz de uyuşturucu bağımlılarına rehabilitasyonuna başlamışsınız, sizden bir randevu rica edeceğim. Ben sivilim, ben halkım ve bu konuya hayatımı verdi. Şimdi bu bildiklerimi paylaşmak istiyorum, bir bakış getirmek istiyorum. Sivil toplumun, bağımlıların uyuşturucuyla mücadelede bilfiil katılımcı olmalarını sağlamak zorundasınız.”
Halaskârgazi Mahallesi’nden muhtar azası Aslıhan Lodi ise şu talepleri dile getirdi: “Sokaklarda BEDAŞ çalışmalarının biraz denetime muhtaç olduğu notunu söyleyeyim. Bugün bizim sokak 5’inci kez tekrar kazıldı, unutuluyor, tekrar kazılıyor gibi duyumlar alıyorum. Bunun dışında Bahtiyar Sokak’ın otopark işgalinden kurtarılmasını önemli. Ayrıca kaldırım hakkımız var. Bizim mahallede kaldırımlar otopark değilse motosiklet yolu olarak kullanılıyor. Bir de çöp sorunu var. Konteynırlar için uygun alan yoksa bir çözüm bulunmalı. Çok sağlıksız bir manzara oluyor.”
Teşvikiye Mahallesi’nden Funda Yeşim, “Ben hem mahalle sakini hem de esnafım. Mahallemizde internet sıkıntısını biliyorsunuzdur mutlaka, ben bu nedenle çok müşteri kaybediyorum. İnternet kesinlikle çekmiyor, özellikle de Ahmet Fetgari Sokak’ta. Bir de caminin oradaki çöp konteynırı sorunu var. Orada kafeler var ve konteynır hemen doluyor. Çok kötü bir görüntü oluşuyor. Kokular içinde orada kafelerde oturuyorlar. Bu konteynırın daha sık temizlenmesi gerekiyor. Bir de mümkünse Ahmet Fetgari Sokak çok dar olduğu için oraya arabaların park etmesi engellenebilir mi?” dedi.
Toplantının bitiminde Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin’in yanına gelen iki kız çocuğu, Maçka Sanatçılar Parkı içindeki çocuk parkından erkek çocuklar tarafından kovulduklarını söylediler. Bir duyuru yapmak istediklerini söyleyen çocuklar Keskin’den mikrofonu alarak, “Parklar hepimizin” dediler.